Descriere și caracteristici

Rechinul (Squalus acanthias), cunoscut și ca peștele-porc, este un rechin mic, cu corp alungit, fusiform, de culoare cenușiu-brună, cu pete albe pe flancuri. Are două înotătoare dorsale, fiecare cu un țep transportator de venin.

Habitat și distribuție

Rechin - Squalus acanthias

Rechinul trăiește în apele sărate ale Mării Negre, fiind ocazional întâlnit în apele mai adânci din apropierea Deltei Dunării. Preferă fundurile nisipoase și apele cu temperaturi moderate.

Hrană și comportament

Se hrănește cu pești de banc, cefalopode și crustacee, fiind un prădător activ. Trăiește în bancuri și este migrator sezonier.

Reproducere

Este o specie vivipară, femelele născând pui vii după o gestație lungă. Puietul este independent de la naștere. Maturație sexuală târzie și ciclu reproductiv lent.

Importanța economică și ecologică

Rechinul are importanță locală pentru pescuit, fiind valorificat pentru carne și înotătoare. Ecologic, ocupă un nivel trofic superior, controlând populațiile de pești de banc.

Amenințări și conservare

Este vulnerabil datorită creșterii lente și a reproducerii tardive, fiind afectat de pescuitul excesiv. Este clasificat ca specie vulnerabilă la nivel global.

Pescuit și dimensiune minimă legală

Rechinul se prinde accidental sau în pescuitul de fund. În tabelul dimensiunile minime legale, rechinul (Squalus acanthias) are o dimensiune minimă de 120 cm.

Concluzie

Rechinul este un pește cartilaginos vulnerabil, important pentru echilibrul ecosistemelor marine din apropierea Deltei Dunării.